עו"ד פלילי על הליך מעצר הימים וחשיבותו

זה מכבר האריך בית משפט השלום בתל-אביב את מעצרן של אם ובתה החשודות בהרעלתם של קשישים – ובגניבה מהם. המשטרה ביקשה תחילה להאריך את מעצרן ב-15 ימים לצורך השלמת פעולות החקירה אך בסופו של דבר החליט בית המשפט להאריך את מעצרן בשישה ימים בלבד.


היקף סמכות המעצר לצורכי חקירה


עורכי הדינים הפליליים מסבירים כי מעצר ימים הינו הליך מעצר אשר מתקיים במהלך תקופת חקירת העבירה, בטרם מוגש כתב האישום. הכלל כנקודת מוצא הוא שמעצר ראשוני יש לבצע על פי צו שיפוטי. יחד עם זאת, במקרים דחופים למשטרה הסמכות לעצור אדם בלא צו שיפוטי.

לצורך ביצוע מעצר חשוד צריכים להתקיים מספר תנאים:  נגד החשוד קיים חשד סביר כי עבר עבירה בת מעצר (עבירת עוון שדינה עד שלוש שנות מאסר) ויש חשש סביר כי החשוד מסוכן לביטחון המדינה או הציבור או בטחונו של אדם או כי יש חשש שאי מעצרו יביא לשיבוש הליכי החקירה או להימלטות מאימת הדין. בשני המקרים למשטרה יש חובה להביא את החשוד בפני שופט תוך 24 שעות אשר יבדוק האם יש עילה להאריך את מעצרו במספר ימים נוספים לצורך ביצוע פעולות חקירה.

"עילות המעצר הן אותן עילות של המעצר הראשוני", כך אומר עורך דין פלילי שרון נהרי לשופט של בית משפט השלום סמכות להאריך את המעצר עד 15 ימים נוספים בכל פעם. חשוד לא ישהה במעצר ימים יותר מ-30 ימים, אלא אם כן ביקש היועץ המשפטי לממשלה להאריך את מעצרו בימים נוספים. סה"כ לא ישהה חשוד במעצר בטרם הגשת כתב אישום יותר מ-75 ימים. לבית המשפט העליון סמכות להאריך כל תקופת מעצר ב-90 ימים נוספים אך טרם נעשה שימוש בסמכות זו על ידי בית המשפט העליון.



תגובות

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

עורך דין פלילי שרון נהרי בראיון אישי לאתר החדשות גלובס

עו"ד שרון נהרי ב"מטה המרכזי" של ערוץ 10 על חושפי שחיתויות